exhibitions
Leave a Comment

The Observatory of Light // Daniel Buren for FLV

© Phillipe Guignard / Air Images / Fondation Louis Vuitton

© Phillipe Guignard / Air Images / Fondation Louis Vuitton

Starting from May 11th, the Fondation Louis Vuitton presents a temporary work by contemporary artist Daniel Buren. Developed in close dialogue with the architecture by Frank Gehry – whose architecture serves as an inspiration to artists – “The Observatory of Light” is installed across the glass ‘sails’, the emblematic feature of the building.

The twelve ‘sails’, formed of 3,600 pieces of glass, are covered by a staggering array of coloured filters that are in turn punctuated, at equal distances from one another, by alternating white and blank stripes perpendicular to the ground. The thirteen selected colours make coloured forms appear and disappear, ever-changing with the time of day and the season.

Through a play of colours, projections, reflections, transparencies and contrasts, both inside and outside, Daniel Buren shows this building in a new light. The interior spaces and various terraces of the Foundation provide an unmatched perspective for visitors to view and admire this spectacular installation in all of its subtlety, especially under the sun.


// A partire dall’11 Maggio, la Fondazione Louis Vuitton presenta un’opera temporanea dell’artista contemporaneo Daniel Buren. Sviluppata in stretto dialogo con l’architettura di Frank Gehry – la cui architettura serve da ispirazione per molti artisti – “The Observatory of Light” è costruita attorno alle vele di vetro, l’elemento emblematico dell’edificio.

Le dodici “vele”, formate da 3600 elementi in vetro, sono ricoperte da una sbalorditiva serie di filtri colorati, interrotti, ad uguale distanza l’uno dall’altro, da strisce alternate bianche e nere perpendicolari al suolo. I tredici colori selezionati fanno sì che forme colorate appaiano e scompaiano, cambiando con lo scorrere delle ore del giorno e della stagione.

Attraverso un gioco di colori, proiezioni, riflessioni, trasparenze e contrasti, sia all’interno che all’esterno, Daniel Buren riesce a mostrare l’edificio con una nuova luce. Gli spazi interni e le varie terrazze della Fondazione offrono ai visitatori una prospettiva senza pari per osservare e ammirare questa installazione spettacolare in tutta la sua delicatezza, in particolar modo sotto la luce del sole.

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton

© Iwan Baan / Fondation Louis Vuitton


Back to: exhibitions // home

Share your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s